O ΜΟΥΡΟΥΤΗΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

Κ. Μουρούτης: Για έναν Ελληνα, ιατρό, Χριστιανό η πιο μέγιστη αρετή είναι η Ελευθερία για να βιώσει την αγάπη
THE NATIONAL HERALD
moyroutis biblia

Αναδημοσιεύουμε την συνέντευξη που ακολουθεί γιατί την βρήκαμε πολύ ενδιαφέρουσα…

Πριν χρόνια, όντας μαθήτρια της 6ης Δημοτικού στην Τρίπολη είχα μία εμπειρία με γιατρό που με στιγμάτισε μέχρι σήμερα. Ημουν εθελόντρια σε κέντρο αιμοδοσίας και είδα μία γιατρό με αναμμένο τσιγάρο στο στόμα να κολλάει στον τοίχο ένα χαρτί που έγραφε «το κάπνισμα σκοτώνει». Αυτή η αντιφατική εικόνα μου έκανε τεράστια αρνητική εντύπωση και ρώτησα τη γιατρό γιατί καπνίζει ενώ ξέρει ότι το κάπνισμα σκοτώνει. Η απάντησή της μου είναι -ακόμα- αξέχαστη «ε…, ε…, δεν ξέρω, ε.., (μειδίαμα δυσαρέσκειας)». Από τότε μου έμεινε ότι οι γιατροί είναι άνθρωποι που κάνουν μία δουλειά και πολλές φορές οι αδυναμίες τους είναι πιο ισχυρές και αναιρούν αυτά που λένε ή αυτά που πρέπει να πιστεύουν ή αυτά που έμαθαν να πιστεύουν.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μουρούτης όμως είναι μία άλλη περίπτωση γιατρού. Μία εντελώς διαφορετική που μπορώ να παραδεχθώ πως σε βάζει στο σωστό… δρόμο. Χωρίς αμφιβολία ο κ. Μουρούτης είναι ένας γιατρός που δεν ασκεί απλά το επάγγελμά του αλλά το θεωρεί και μάλιστα το δείχνει με κατανοητά παραδείγματα ότι η ιατρική, για τον ίδιο, είναι λειτούργημα. Σίγουρα οι ιδέες του και τα πιστεύω του βάζουν «βόμβες» σε θεμελιακές αξίες του ανθρώπου, όπως:

• «Η ιατρική -δυστυχώς- δεν έχει ουδεμία σχέση με τη σωστή διατροφή πολλώ μάλλον με τη υγεία!!».

• Το γάλα της αγελάδος είναι σίγουρα η καλύτερη τροφή, αλλά… όχι για εσένα άνθρωπε! Είναι η καλύτερη τροφή για το μοσχαράκι! Οι μεγάλοι μύθοι για τα ωφέλη του γάλακτος όπως αυτός για το ασβέστιο, πρωτεΐνη κ.τ.λ. αποτελούν δυστυχώς ένα αποκύημα νοσηρής επιστημονικής ημιμάθειας και ατελεσφορίας. Ο άνθρωπος είναι το μόνο «ζώο», το οποίο συνεχίζει να καταναλώνει γάλα μετά τον απογαλακτισμό του και, μάλιστα, καθημερινά και αυτό μέχρι να πεθάνει. To γάλα είναι η χειρότερη τροφή που ένας άνθρωπος μπορεί να εισαγάγει στο σώμα του.

• Ο Ηλιος ήταν και θα συνεχίσει να είναι σύμμαχος στην ζωή μας (φωτοσύνθεση) και στην υγεία μας. Απλά, το «πότε» εκτίθεται κανείς στον ήλιο και «πόσο» είναι το βλαβερό. Ολα με εγκράτεια και ροή, χωρίς υπερμετροπίες. Τα αντηλιακά κάνουν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που χρειαζόμαστε. Το μόνο ζώο που κατακαλόκαιρο βάζει αντηλιακό μέρα-μεσημέρι, φορά γυαλιά ηλίου, πίνει καφέ και ξαπλώνει στην παραλία ντάλα ο ήλιος… είναι ο άνθρωπος!!!

• Υπάρχουν έρευνες για τον ευγενή ρόλο της διατροφής των Κρητών αλλά δεν είναι απαλλαγμένη από λανθασμένες συνιστώσες. Αν η Κρητική διατροφή ήταν πανάκεια, οι Κρήτες δεν θα έπρεπε να πάσχουν και να πεθαίνουν από εκφυλιστικές ασθένειες όπως καρδιαγγειακά, καρκίνο, παχυσαρκία, κατάθλιψη… Γνωρίζατε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αναλογικά πάντα, από τις αυτοκτονίες με την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα (2009 έως σήμερα, 9000 αυτοκτονίες) το έχει η Κρήτη;;!!!

• Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε την υγεία μας ή να την θεραπεύσουμε από μια ασθένεια είναι να έχουμε ένα ήσυχο υποσυνείδητο. Μόνο εάν εμείς οι ίδιοι απελευθερώσουμε τον εαυτό μας από το θυμό, το μίσος, το φθόνο, την ενοχή, την μνησικακία, την υπερηφάνεια και τις αμφιβολίες μπορούμε πραγματικά να δούμε την ομορφιά και να απολαύσουμε το αποτέλεσμα της εξάγνισης του υποσυνείδητού μας.
«Βόμβες» έτσι; «Βόμβες» που μας προβληματίζουν είτε για το τι κάναμε τόσα χρόνια είτε για το τι μας μαθαίνανε τόσα χρόνια. Η ουσία όμως είναι μία και αδιαπραγμάτευτη: Ο κ. Κωνσταντίνος Μουρούτης είναι ένας επιστήμονας της ιατρικής και όχι ένας γιατρός που ασκεί την επιστήμη του.

mouroutis-xanthi-2014

«Περιοδικό»: Γεννηθήκατε στη Βέροια αλλά οι πανεπιστημιακές σας γνώσεις ξεκίνησαν στη Βιολογία από την Γερμανία. Μιλήστε μας για -να γνωρίσουμε καλύτερα- τον άνθρωπο και επιστήμονα Κωνσταντίνο Μουρούτη.

Κωνσταντίνος Μουρούτης: «Ο Κωνσταντίνος Μουρούτης μέσα από ένα πηγαίο κυκεώνα ακαδημαϊκών εντρυφήσεων (Bachelor-Biology,MD/PhD-Medicine,Master’s-Neurosciences,PhD-Cell&Molecular Biosciences,Bachelor-Theology,Master’s-Astrobiology), όπου και η έννοια ‘πανεπιστήμη’, δεν έκανε τίποτε λιγότερο ή περισσότερο από το να ακολουθεί τα πρότυπα της πολιτισμικής, ηθικής και δεοντολογικής του παρακαταθήκης, γνωστοποιώντας στο ευρύ κοινό πως οι Ελληνες σήμερα δεν είναι οι καταχραστές ξένων περιουσιών, ούτε επαίτες διεθνών ιντριγκών, δουλικά πνεύματα υποταγμένα στο Zeitgeist της μιζέριας, αλλά ακόμη και σήμερα, με τη ζώσα παρουσία μας, καταδεικνύουμε πως μπορούμε να αναταράξουμε την υδρόγειο ολόκληρη… και καθώς ο Ιωάννης Χρυσόστομος είχε τόσο εύστοχα θέσει: ‘Αρκεί εις άνθρωπος ζήλω πεπυρωμένω, παν δήμω ολοκλήρως αναμορφώσασθαι’».

«Περιοδικό»: Από τα βιβλία που έχετε γράψει αλλά και τις πολλές ομιλίες και σεμινάριά σας διαπιστώνουμε την ευαισθησία που έχετε στο «ευ ζην» του ανθρώπου, ενώ είσθε ιδιαίτερα αρνητικός σε αρκετά δεδομένα όπως π.χ. τα εμβόλια των παιδιών. Μπορείτε να μας βάλετε στη λογική του «ευ ζην» όπως εσείς το αντιλαμβάνεστε και το μεταφέρετε, αλλά και ποιοι είναι οι μύθοι και ποια η πραγματικότητα σχετικά με τον εμβολιασμό;

Κωνσταντίνος Μουρούτης: «Αγαπητοί μου φίλοι, ποιός είναι ο σκοπός της ζωής; Γιατί ζουν οι άνθρωποι; Οταν οι άνθρωποι φτάνουν στον τελικό προορισμό του ταξιδιού της ζωής τους, ρωτούν, ‘Γιατί εργάστηκα τόσο σκληρά; Γιατί προσπάθησα να κερδίσω τόσα πολλά χρήματα; Γιατί παιδεύτηκα να πετύχω;’. Tι αξιολύπητη σπατάλη ζωής να πεθάνει κανείς χωρίς να καταφέρει να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα. Πολλοί ζουν τις ζωές τους χωρίς να έχουν κατανοήσει το νόημα ή το σκοπό της ζωής.
Αγαπητοί φίλοι ας απευθύνουμε ένα ερώτημα στους εαυτούς μας. ‘Ποιό είναι το νόημα της ζωής;’.
Ειλικρινώς κανείς από εμάς δε δύναται να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα πολύ εύκολα. Γιατί αυτό; Γιατί δεν είμαστε ικανοί να απαντήσουμε σε ένα φαινομενικά απλό ερώτημα; Aυτό συμβαίνει διότι είναι στην πραγματικότητα αδύνατο να γνωρίζουμε το νόημα της ζωής χωρίς να έρθουμε σε στενή και σταθερή επαφή με την καταγωγή μας, με την απαρχή της ύπαρξής μας.
Ξέρετε, ο αληθινός σκοπός στη ζωή είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ευτυχία. Η εκπλήρωση του πραγματικού σκοπού θα μας κάνει ευτυχείς ακόμη κι αν δεν υπάρξει κανένα άλλο όφελος από την επίτευξή του. Να εξηγήσω. Ας υποθέσουμε ότι θέτω ένα στόχο για τον εαυτό μου. Πραγματικά μισώ τη διαδικασία αλλά γνωρίζω ότι οι άλλοι πραγματικά θα εντυπωσιαστούν εάν τον πετύχω. Ετσι πιέζω τον εαυτό μου να κάνω κάτι που μισώ για να εντυπωσιάσω τους άλλους. Καταλαβαίνετε ότι αυτός ο στόχος δεν αξίζει. Μου δημιουργεί μόνο στρες. Ο αληθινός σκοπός διαφέρει. Η χαρά της επιτυχίας πηγάζει μέσα από την επίτευξη του σκοπού και χάριν αυτού μπορεί κανείς να ξεπεράσει τις κακουχίες και τα δεινά που αντιμετωπίζει στην πορεία».

«Περιοδικό»: Καρκίνος. Η μάστιγα του αιώνα. Η επιστήμη έχει κερδίσει μάχες και πόσο κοντά είναι στο να κερδίσει τον πόλεμο; Ποιος ο ρόλος της διατροφής και τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;

Κωνσταντίνος Μουρούτης: «Ο ‘Αυτοκράτωρ πασών νόσων’ είναι αήττητος από την ιατρική. Ηδη, από τα τέλη του 1990 η Lancet είχε δημοσιεύσει ότι ‘χάνουμε τη μάχη με τον καρκίνο’… Γιατί;
Οι επιστήμονες ήταν περίεργοι να μάθουν την έκταση και την ισχύ των καρκινικών κυττάρων πάνω στα φυσιολογικά κύτταρα. Υπέθεσαν ότι τα καρκινικά κύτταρα είναι πιο ισχυρά από ότι τα φυσιολογικά κύτταρα. Σε ένα πείραμα βάζουν τα καρκινικά κύτταρα και τα φυσιολογικά κύτταρα μαζί στον ίδιο δοκιμαστικό σωλήνα και τους παρέχεται το βέλτιστο περιβάλλον. Νομίζω ότι είναι παρόμοιο με ένα πρόγραμμα τρόπου ζωής Start New Life με πολύ καλή διατροφή, τον αέρα, το νερό και το φως του ήλιου. Ηταν ανυπόμονοι να μάθουν πόσο καιρό θα πάρει στα καρκινικά κύτταρα να κατακλύσουν τα φυσιολογικά κύτταρα. Αλλά όμως έμειναν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν ότι όλα τα καρκινικά κύτταρα έγιναν φυσιολογικά κύτταρα. Οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί όλα τα καρκινικά κύτταρα έγιναν φυσιολογικά κύτταρα. Μπόρεσαν μόνο να καταλήξουν σε μια θεωρία ή πιθανότητα. Νόμιζαν ότι τα φυσιολογικά κύτταρα παράγουν κάποιο είδος ουσίας, όταν τοποθετούνται μαζί με τα καρκινικά κύτταρα. Η ουσία που παρήχθη από τα φυσιολογικά κύτταρα μετάτρεψε τα καρκινικά κύτταρα σε φυσιολογικά μη-καρκινικά κύτταρα.
Ετσι, έθεσαν ως στόχο να δοκιμάσουν τη νέα θεωρία τους. Αυτή τη φορά έβαλαν για καλλιέργεια φυσιολογικά κύτταρα σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα υπό κανονικές συνθήκες. Βασικά, κάθε φορά που καλλιεργούνται τα κύτταρα, παράγουν κάποιο είδος υγρής ουσίας. Οι επιστήμονες έβαλαν την υγρή ουσία σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα που περιείχε καρκινικά κύτταρα. Περίμεναν την αντίδραση των καρκινικών κυττάρων με την ουσία, αλλά τίποτα δεν έγινε. Είχαν απογοητευθεί όταν τα φυσιολογικά κύτταρα δεν παρήγαγαν μια ορισμένη ουσία που θα μπορούσε να μετατρέψει τα καρκινικά κύτταρα πίσω σε φυσιολογικά κύτταρα.
Μια άλλη ομάδα επιστημόνων είχε μια διαφορετική θεωρία. Νόμιζαν ότι αν τα κανονικά κύτταρα αναμιγνύονταν με τα καρκινικά κύτταρα μπορούσαν να παράγουν κάτι που θα μετέτρεπε τα καρκινικά κύτταρα πίσω σε φυσιολογικά κύτταρα. Εάν δεν υπάρχουν τα καρκινικά κύτταρα, στη συνέχεια τα φυσιολογικά κύτταρα δεν έχουν κανένα λόγο να παράγουν την ουσία που αποκαθιστά τα καρκινικά κύτταρα σε φυσιολογικά κύτταρα. Ετσι, δοκίμασαν ένα άλλο πείραμα. Εβαλαν καρκινικά κύτταρα μαζί με φυσιολογικά κύτταρα σε έναν δοκιμαστικό σωλήνα και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Τα καρκινικά κύτταρα είχαν σταματήσει τον πολλαπλασιασμό και άλλα άρχισαν να αλλάζουν σε φυσιολογικά κύτταρα. Ανακάλυψαν ότι τα φυσιολογικά κύτταρα όταν είναι σε επαφή με τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ικανότητα να παράγουν μια ορισμένη ουσία που μπορεί να μετατρέψει τα καρκινικά κύτταρα πίσω σε φυσιολογικά κύτταρα.
Εκείνη την εποχή οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να ανακαλύψουν τι έφερε τη διαδικασία επούλωσης και έτσι άρχισαν να ψάχνουν για τη συγκεκριμένη ουσία επούλωσης. Οπως συνέχισαν την αναζήτησή τους για την ουσία θεραπείας, έτυχε να συναντήσουν μια μπλε ουσία που εκκρίνεται από τα φυσιολογικά κύτταρα και την ονόμασαν ‘αντικαρκινικό παράγοντα’. Αυτή η μπλε ουσία προκαλεί στα καρκινικά κύτταρα να σταματήσουν την ανάπτυξή τους και τα μετατρέπει σε φυσιολογικά κύτταρα. Το συμπέρασμά τους ήταν ότι τα φυσιολογικά κύτταρά μας παράγουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ‘αντικαρκινικός παράγοντας’ και μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Αυτός ο ‘αντικαρκινικός παράγοντας’ που παράγεται από τα φυσιολογικά κύτταρα δεν καταστρέφει άλλα φυσιολογικά κύτταρα. Μπορεί ευφυέστατα να ξεχωρίσει τα καρκινικά κύτταρα από τα φυσιολογικά κύτταρα.
Αλλά όταν οι άνθρωποι άρχισαν να παράγουν χημειοθεραπευτικούς παράγοντες που αποσκοπούσαν στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων, κατά συνέπεια καταστρέφονταν και τα κανονικά υγιή κύτταρα. Δεν πιστεύω ότι τα ανθρώπινα όντα μπορούν να επιτύχουν την παραγωγή κανενός είδους ουσίας που να μπορεί να καταστρέψει αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να βλάψει ταυτόχρονα και τα φυσιολογικά κύτταρα. Μόνο ο Θεός μπορεί να κάνει αυτό το έργο στα γονίδια που Αυτός έχει δημιουργήσει.
Λοιπόν, από πού προέρχεται αυτός αντικαρκινικός παράγοντας; Ανακαλύφθηκε ότι υπάρχει ένα γονίδιο που παράγει τον αντικαρκινικό παράγοντα. Το ονόμασαν το p53, ένα ογκοκατασταλτικό γονίδιο! Αυτό βοηθά στη ρύθμιση του κυτταρικού κύκλου. Επιπλέον, διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διασφάλιση ότι τα κατεστραμμένα κύτταρα καταστρέφονται με απόπτωση (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος). Διαπιστώθηκε επίσης ότι το ρ53 είναι το πιο συχνά μεταλλαγμένο γονίδιο που σχετίζεται με τον καρκίνο.
Κανονικά, αν κάτι κάνει ζημιές στο DNA (γενετικός κώδικας) στα κύτταρα του σώματος, η πρωτεΐνη p53 βάζει ένα φρένο στον κυτταρικό κύκλο. Τα κυτταρικά συστήματα επισκευής μπαίνουν σε λειτουργία και, αν είναι απαραίτητο, απαλλασσόμαστε από τα κατεστραμμένα κύτταρα με την απόπτωση (μια μορφή αυτοκτονίας των κυττάρων). Η δουλειά του p53 είναι να αναστέλλει τον κυτταρικό κύκλο, ή να επιτρέπει στο κύτταρο να ξεκουραστεί πριν την διαίρεση. Αλλά αν το ίδιο το p53 έχει μεταλλαχθεί και δεν λειτουργεί πλέον σωστά, ο πολλαπλασιασμός των κατεστραμμένων κυττάρων συνεχίζει ανεξέλεγκτα, έτσι μπορεί να προκύψει ο καρκίνος και η εξάπλωσή του. Μόνο όταν τα κύτταρα έχουν αρκετή ξεκούραση μπορούν να αποκατασταθούν σε φυσιολογικά κύτταρα.
Η ανακάλυψη ότι τα γονίδια ρ53 παράγουν τον ‘αντικαρκινικό παράγοντα’ μόνον όταν έχουν επαφή με τα καρκινικά κύτταρα είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Και πάλι διαπιστώνουμε ότι μια τέτοια γονιδιακή μορφή αντίδρασης συμβαίνει μόνο όταν υπάρχει ανάγκη. Οταν δεν έχετε καρκινικά κύτταρα στο σώμα σας, τα γονίδια δεν το παράγουν».

mouroutis 4

«Περιοδικό»: «Υγεία να έχουμε», είναι η πρώτη ευχή που δίνουμε μεταξύ μας. Ποια είναι τα βασικά πράγματα που πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος για να βγαίνει αληθινή η ευχή;

Κωνσταντίνος Μουρούτης: «Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε την υγεία μας ή να την θεραπεύσουμε από μια ασθένεια είναι να έχουμε ένα ήσυχο υποσυνείδητο. Λοιπόν, ίσως να πιστεύετε ότι αυτό είναι κάποιο είδος ηλίθιας ερώτησης. Πώς μπορούμε να έχουμε ένα ήσυχο υποσυνείδητο όταν δεν έχουμε κανέναν έλεγχο πάνω στο το υποσυνείδητο μας;
Είναι πολύ απλό. Oταν παρατηρούμε την ‘ομορφιά’ το υποσυνείδητό μας εξαγνίζεται. Το υποσυνείδητό μας μπορεί να κατανοήσει τη ‘γλώσσα’ της ομορφιάς. Η επίδραση της ομορφιάς στο υποσυνείδητό μας είναι τεράστια. Ακόμα κι αν δεν ξέρουμε πώς να πάρουμε τον πλήρη έλεγχο του υποσυνείδητου μας, όμως μπορούμε και βλέπουμε την ομορφιά. Εχετε βιώσει την επίδραση ενός όμορφου τραγουδιού στην ευημερία σας; Αισθάνεστε ηρεμία όταν βλέπετε ανθισμένα λουλούδια, ρυάκια να ρέουν, το κελάηδισμα των πουλιών, το χαμόγελο ενός μωρού, τα ζωηρά χρώματα των πεταλούδων και μια λαμπρή ανατολή του ηλίου; Νιώσατε τα ηρεμιστικά αποτέλεσμα της ομορφιάς στα ξεφτισμένα νεύρα σας μετά από μια κουραστική και αγχωτική ημέρα; Αυτή είναι η ισχυρή επίδραση της ομορφιάς στο υποσυνείδητό μας.
Ειρήνη στο υποσυνείδητο δεν μπορεί να επιτευχθεί με καθαρή θέληση ή αναγκαστικά. Ερχεται φυσικά, όταν ανοίγουμε τις καρδιές μας, αδειάζουμε το μυαλό μας και σταματούμε τον αγώνα μας να κάνουμε τα πράγματα μόνοι μας. Δεν μπορούμε να πιέσουμε τους εαυτούς μας για να απολαύσουν την ομορφιά των πραγμάτων γύρω μας όταν το μυαλό μας ασχολείται με αρνητικά συναισθήματα. Μόνο εάν εμείς οι ίδιοι απελευθερώσουμε τον εαυτό μας από το θυμό, το μίσος, το φθόνο, την ενοχή, την μνησικακία, την υπερηφάνεια και τις αμφιβολίες μπορούμε πραγματικά να δούμε την ομορφιά και να απολαύσουμε το αποτέλεσμα της εξάγνισης του υποσυνείδητού μας.
Αν είμαστε γεμάτοι ειρήνη, η δύναμη του Θεού θα είναι ενεργή στην περίπλοκη διαδικασία της ίασης. Εφόσον, έχουμε ειρήνη που φτάνει μέχρι το επίπεδο του υποσυνείδητου, δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση στις θεραπευτικές δονήσεις. Οταν υπάρχουν δονήσεις που παρεμβαίνουν, τότε η επούλωση θα πραγματοποιηθεί αποτελεσματικά και γρήγορα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε την επούλωση να γίνει όταν συνεχίζουμε να τρέφουμε στις καρδιές μας, τους πόνους, τις δυσαρέσκειες, το θυμό και πόνους του παρελθόντος. Για να πραγματοποιηθεί φυσική θεραπεία, κατ’ αρχάς, πρέπει να υπάρχει συναισθηματική και πνευματική θεραπεία».

«Περιοδικό»: «Ενα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα» λέει ο λαός μας και αλήθεια η διατροφή είναι ο βασικός σύμμαχός μας απέναντι στις ασθένειες και κατ’ επέκταση «απέναντι» στον γιατρό;

Κωνσταντίνος Μουρούτης:
«O Ιπποκράτης είχε πει: ‘Το φαγητό σου, το φάρμακό σου και το φάρμακό σου, το φαγητό σου’. Ενα μήλο έχει περισσότερες από 9000 φυτοχημικές ουσίες που δρουν προστατευτικά για το γονιδίωμά μας. Σήμερα έχουμε τις επιστήμες της διατροφο-γενομικής, διατροφο-μεταβολομικής που καταδεικνύουν το πώς και γιατί οι ουσίες μέσα στις τροφές επιτελούν τα παραπάνω στη πρόληψη και αγωγή νόσων και παθολογικών καταστάσεων. Η ιατρική δυστυχώς δεν έχει ουδεμία σχέση με τη σωστή διατροφή πολλώ μάλλον με τη υγεία!! Οι πλείστοι των ιατρών σχετίζονται με τα των νόσων και όχι με την έννοια της ‘ΥΓΕΙΑΣ’. Οι δρόμοι δεν εφάπτονται ουδέποτε».

«Περιοδικό»: Ποιες είναι οι αρχές που πρέπει να έχει ένας άνθρωπος για υγεία και ευεξία; Και ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθούμε;

Κωνσταντίνος Μουρούτης: «Δεν θα υπήρχε καλύτερος τρόπος να το διδαχθείτε παρά μόνο το ΑΝ έρθετε σε ένα από τα βιωματικά προγράμματα υγείας Start New Life πάνω στο βουνό των Θεών, στον αρχαίο Ολυμπο. Εκεί, συνεχίζουμε τη όμορφη παράδοση των Ιπποκράτειων ιατρών με σύνδεση της έγκριτης επιστημονικής προσεγγίσεως, να διδάσκουμε στους συνανθρώπους μας από ολόκληρη την υδρόγειο το ‘ΓΙΑΤΙ’ ασθενούν και το ‘ΠΩΣ’ μπορούν να ανακτήσουν την χαμένη υγεία και ευεξία τους. Ελάτε λοιπόν! Just. Do it!!».

«Περιοδικό»: Διάβασα ένα άρθρο σας σχετικά με το γάλα. Τελικά πόσο κακό μας κάνει; Υποστηρίζετε ότι τα οφέλη του γάλατος είναι ένας μύθος.

Κωνσταντίνος Μουρούτης: «Το γάλα της αγελάδος είναι σίγουρα η καλύτερη τροφή, αλλά… όχι για εσένα άνθρωπε! Είναι η καλύτερη τροφή για το μοσχαράκι! Και αυτό όχι παστεριωμένο, άλλα ωμό και ανεπεξέργαστο από τη μάνα του (κατόπιν θηλασμού). Στην Αμερική κτηνοτρόφοι τάισαν παστεριωμένο γάλα τα μοσχαράκια τους ως αποκλειστική τροφή, όταν τα απομάκρυναν από τη μάνα τους, και ψόφησαν όλα μέσα σε 6 μήνες. Γιατί, αφού καταναλώνεις αγελαδινό γάλα, δεν καταναλώνεις και γάλα γαϊδουριού, γάλα σκύλας ή γάλα ποντικού; Θα σου πω εγώ. Γιατί απλούστατα δε σε έπεισαν ότι αυτά είναι απαραίτητα. Στο μέλλον, όμως, μπορεί, καθώς το ‘κέρδος’ συνεχώς, μηχανορραφεί. Ενηλικιώσου, επιτέλους! Απογαλακτίσου! Ο άνθρωπος είναι το μόνο ‘ζώο’ (έστω κοινωνικό), το οποίο συνεχίζει να καταναλώνει γάλα μετά τον απογαλακτισμό του και, μάλιστα, καθημερινά και αυτό μέχρι να πεθάνει.
Οι μεγάλοι μύθοι για τα ωφέλη του γάλακτος όπως αυτός για το ασβέστιο, πρωτεΐνη κ.τ.λ. αποτελούν δυστυχώς ένα αποκύημα νοσηρής επιστημονικής ημιμάθειας και ατελεσφορίας. Για περισσότερα, υπάρχουν ομιλίες μου στο διαδίκτυο καθώς επίσης ολόκληρο βιβλίο για το θέμα τούτο (‘Ολη η Αλήθεια για το γάλα’). Εναν βιβλίο που μου… ‘κόστισε’ πολλά».

«Περιοδικό»: Οταν τόσες γενιές θεωρούσαν το γάλα απαραίτητο στην διατροφή μας, ειδικά των παιδιών, πως μπορούμε να τους πείσουμε για το αντίθετο;

Κωνσταντίνος Μουρούτης: «Κανείς δεν μπορεί να ‘πείσει’ κανέναν. Το μόνο που μπορούμε να πράξουμε είναι με απλό, λιτό και σαφή τρόπο να καταδείξουμε την ομορφιά της Αλήθειας και τις συνέπειες του ψέματος. Τα λοιπά είναι στην ελεύθερη βούληση και εκλογή του εκάστοτε ατόμου».

«Περιοδικό»: Το αγελαδινό γάλα ή το γάλα που προέρχεται από τα ζώα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία; Οπως το σλόγκαν που κυκλοφορεί «not your mother not your milk (δεν είναι η μητέρα σου δεν είναι το γάλα σου).

Κωνσταντίνος Μουρούτης:
«‘Mooooooove over your milk’ θα έλεγα καλύτερα εγώ. Γίγαντες της διατροφικής έρευνας όπως ο Dr.Cambell (Cornell University-‘The China Study’) και πολλοί άλλοι, έχουν καταδείξει το αδιαφιλονίκητο γεγονός ότι το γάλα και τα προϊόντα του είναι ‘ατομική βόμβα’ για πολλές νόσους και δη για αρκετές μορφές καρκίνου (μαστού, προστάτη παχέως εντέρου κ.τ.λ.) καθώς επίσης και για πληθώρα αυτοάνοσων ασθενειών, λ.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας, Hasimoto, Ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη κ.τλ. To γάλα είναι η χειρότερη τροφή που ένας άνθρωπος μπορεί να εισαγάγει στο σώμα του».

«Περιοδικό»: Οταν σε καθημερινή βάση «μαστιγωνόμαστε» από τις πολυεθνικές και τα κέρδη τους, πως μπορούμε να ξέρουμε ότι αυτή η καινούργια υγιεινή συνήθεια δεν είναι ένα άλλο εταιρικό τέχνασμα π.χ. για την πώληση του γάλατος από αμύγδαλα; Και πως κάποιος μπορεί να ξεχωρίσει τα «διαφημιστικά κόλπα» των εταιρειών από την πραγματικότητα;

Κωνσταντίνος Μουρούτης: «Η απάντηση είναι απλή χωρίς να είναι απλοϊκή. Ο Steve Jobs είχε πει: The difficulty is in the simplicity (η δυσκολία είναι στην απλότητα). Το αν ο Κωνσταντίνος Μουρούτης εποφθαλμιά πρωτογενή ή δευτερογενή οφέλη από αυτά που κηρύττει θα φανεί από την… ζωή του, μέχρι και την φορολογική του δήλωση!!
Οταν περιτρέχω την οικουμένη και την Πατρίδα ολάκερη προσπαθώντας να αφυπνίσω συνειδήσεις και διάνοιες από λήθαργο, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια μου τη ζωή.
ΓΙΑΤΙ άραγε να το πράττω τούτο; Υπάρχουν 3 εξηγήσεις:
Α) Εχω οικονομικό, κοινωνικό ή επαγγελματικό συμφέρον άμεσο ή έμμεσο (αυτό εύκολα γίνεται αντιληπτό).
Β) Είμαι τρελός και έχω καποια ιδεοληψία.
Γ) Ισως.. ίσως να πρεσβεύω την… Αλήθεια… Ο Χριστός είπε ότι ‘ΑΝ γνωρίσετε την Αλήθεια και… μείνετε στην Αλήθεια… αυτή θα σας ελευθερώσει…’ και για έναν Ελληνα, ιατρό, Χριστιανό δεν υπάρχει πιο μέγιστη αρετή από εκείνην της Ελευθερίας για να βιώσεις την ΑΓΑΠΗ… Για αυτό ζω».

«Περιοδικό»: Η τεράστια -παγκοσμίως- ζήτηση σε τροφή σε συνδυασμό με τις λιγότερες πρώτες ύλες έφερε τις εταιρείες να προωθούν διάφορα «σκευάσματα» ώστε να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση. Πως μπορεί κάποιος να γνωρίζει τι τρώει και πως μπορεί να είναι σίγουρος γι αυτά που γράφουν ότι θα φάει;

Κωνσταντίνος Μουρούτης: «Η απάντηση μου είναι λίγο ‘Αριστοφανική’ στις πλείστες των περιστάσεων, όταν κάποιος παίρνει πάσης φύσεως συμπληρώματα απλά πληρώνει ακριβά για να έχει ‘πανάκριβα’ ούρα…
Η έρευνα δείχνει πως οι τροφές στη φυσική τους μορφή επιτελούν τον διαδραστικότερο παράγοντα και όχι σε άλλη τεχνική μορφή.
Τι είναι το πιο σημαντικό στη διατροφή; Τα εξαγωγίσιμα επιμέρους στοιχεία αυτών, ή η τροφή στην ολοκληρωμένη, φυσική της υπόσταση;
Η έρευνα από το Αμερικανικό Ιδρυμα για Ερευνα για τον Καρκίνο κατέδειξε ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για την καταπολέμηση του καρκίνου διατροφικά και πολλών άλλων εκφυλιστικών νόσων, δεν είναι τόσο τα επιμέρους στοιχεία που εκθειάζονται κατά πολύ από ειδικούς μέσω συμπληρωμάτων, αλλά μάλλον οι τροφές στην απλή, μη επεξεργασμένη, οργανική και φυσική τους μορφή και υπόσταση… Θα ήταν καλό από το να δίδουμε ‘δόξα’ στους ανθρώπους με την ημιτελή, ημιθανή και μη καρποφόρα έρευνα της Φύσεως θεωρώντας αυτήν με μυωπικά επιστημονικά γυαλιά και φακούς εξειδικευμένης μυωπίας.., που αυτή (Φύση) αποτελεί από καταβολής της ύπαρξής μας, τον φερεγγυότερο παράγοντα επιβίωσης ημών, να προσδώσουμε επιτέλους την Μεγαλοπρέπεια σε Εκείνον που ήταν και άοκνα συνεχίζει να δίδει στη Φύση, Πνοή, Ζωή και Ενέργεια παραγωγής όλων εκείνων των τροφών που αποτελούν για μας θωράκιση στα γονίδιά μας εναντίον των φλογερών βελών της ασθένειας και εκφυλισμού. Για περαιτέρω μελέτη, δείτε τον σύνδεσμο του AICR(American Institute for Cancer Research)».

«Περιοδικό»: Η χορτοφαγία είναι λύση που προτείνετε; Αν όμως οι περισσότεροι γίνουμε χορτοφάγοι τότε θα έχουμε πρόβλημα από την υπερβολική κατανάλωση ή ακόμα ακόμα και από τα χημικά που πέφτουν π.χ. στα λαχανικά από το λίπασμα. Αρα ο κύκλος θα συνεχιστεί…

Κωνσταντίνος Μουρούτης: «Η Υγεία είναι συνιστώσα πολλών παραγόντων εγκολπωμένης και της διατροφής. Η επιστημονική έρευνα αξιολογεί πως αν οι άνθρωποι ήταν όλοι φυτοφάγοι θα είχαμε και περισσότερα ενεργειακά αποθεματικά, μεγαλύτερη δασική βλάστηση και καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες. Υπάρχει ολόκληρη εκπομπή μας στο ΔΙΟΝ Τηλεόραση (www.diontv.gr) για το θέμα αυτό».

«Περιοδικό»: Εσείς τι πρόγραμμα διατροφής συνιστάτε; Φαντάζομαι ότι πρώτος στόχος είναι ο άνθρωπος να «ψάχνει» συχνά το σώμα του για να βρει έγκαιρα τους «εχθρούς» του. Στη συνέχεια τι πρέπει να κάνει σχετικά με τη διατροφή του;

Κωνσταντίνος Μουρούτης:
«Μια διατροφή απαλλαγμένη από ζωικά προϊόντα (κρέας, γαλακτοκομικά) καφέ, αλκοόλ, ζάχαρη και άλλες βλαβερές τοξίνες με πληθώρα φρούτων, φρέσκων λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ωμών καρπών, αποτελούν ενεργό θωράκιση για το DNA μας».

«Περιοδικό»: Εχετε αποκτήσει Διδακτορικό τίτλο (Doctor of Science) με Ακαδημαϊκή διάκριση «Cum Laude» μελετώντας την επίδραση του ηλιακού φωτός στην παραγωγή μελατονίνης επί του ανθρώπινου οργανισμού. Πείτε μας τελικά ο ήλιος είναι εχθρός ή φίλος; Η χρήση αντηλιακό είναι επιβλαβής ή όχι; Και τι είναι προτιμότερο με ή χωρίς αντηλιακό;

Κωνσταντίνος Μουρούτης: «ΟΧΙ!! Ο Ηλιος ήταν και θα συνεχίσει να είναι σύμμαχος στην ζωή μας (φωτοσύνθεση) και στην υγεία μας. Απλά, το ‘πότε’ εκτίθεται κανείς στον ήλιο και ‘πόσο’ είναι το βλαβερό. Ολα με εγκράτεια και ροή, χωρίς υπερμετροπίες. Τα αντηλιακά κάνουν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που χρειαζόμαστε. Μπλοκάρουν την ενεργοποίηση της βιταμίνης D και τη μεταβολή της ντοπαμίνης σε σεροτονίνη και μετέπειτα σε μελατονίνη από την επίφυση του εγκεφάλου μας μέσω μιας σύνθετης διαδικασίας που ενεμπλέκει τους νεφρούς και γαστρεντερικό μας αυλό. Το μόνο ζώο που κατακαλόκαιρο βάζει αντηλιακό μέρα-μεσημέρι, φορά γυαλιά ηλίου, πίνει καφέ και ξαπλώνει στην παραλία ντάλα ο ήλιος… είναι ο άνθρωπος!!! Ολα τα ζώα όταν έχει ζέστη πιάνουν τη σκιά!!».

«Περιοδικό»: Πολλά έχουμε ακούσει για την Μεσογειακή και κυρίως Κρητική διατροφή. Αλήθεια ή μύθος;

Κωνσταντίνος Μουρούτης: «Υπάρχουν έρευνες για τον ευγενή ρόλο της διατροφής των Κρητών αλλά δεν είναι απαλλαγμένη από λανθασμένες συνιστώσες. Οι έρευνες αρκετές φορές μυωπούν στα πιο οφθαλμοφανή. Αν η Κρητική διατροφή ήταν πανάκεια, οι Κρήτες δεν θα έπρεπε να πάσχουν και να πεθαίνουν από εκφυλιστικές ασθένειες όπως καρδιαγγειακά, καρκίνο, παχυσαρκία, κατάθλιψη… Γνωρίζατε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αναλογικά πάντα, από τις αυτοκτονίες με την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα (2009 έως σήμερα, 9000 αυτοκτονίες) το έχει η Κρήτη;;!!!
Που είναι το απαράμιλλο θάρρος, η λεβεντιά, η αγωνιστικότητα και η περηφάνεια αυτού του λαού;! Η διατροφή λοιπόν είναι το ελάχιστο. Οταν ο άνθρωπος δεν έχει ΝΟΗΜΑ στη ζωή του και αργοπεθαίνει χωρίς αληθινή ΣΗΜΑΣΙΑ ύπαρξης… είναι κλινικά… νεκρός.. ακόμη και αν τρέφεται σωστά!».

«Περιοδικό»: Η Ελλάδα μας έχει πρώτες ύλες από τη γη που δεν συναντάμε σε άλλες χώρες, ή τουλάχιστον σε υψηλή ποιότητα. Οπως λάδι, μαστίχα, κρόκος, φέτα, κρασί και πολλά άλλα. Σε μία τόσο κρίσιμη οικονομικά περίοδο και με μία Ελλάδα που ολοένα και …φτωχαίνει, θα μπορούσε η αντεπίθεσή της στην παγκόσμια αγορά και η οικονομική της αναγέννηση να έρθει από την …διατροφή, δηλαδή από τις πρώτες ύλες που παράγει;

Κωνσταντίνος Μουρούτης:
«Πρωτίστως σαν χώρα έχουμε πάψει να παράγουμε παρά μόνο εισάγουμε συνεχώς! Δεύτερον, η αντεπίθεση θα έρθει όχι με τη ανταγωνιστικότητα στο οικονομικό πεδίο (που είναι βασικό σίγουρα) αλλά με τη εφόρμηση των Ελλήνων από το σπήλαιο του Πλάτωνα στο Φως της άδολης και αγνής Χριστιανοσύνης… το πρόβλημά μας δεν είναι ούτε πολιτικό μα ούτε οικονομικό. Η πρόκληση είναι ηθική, πολιτισμικά υπαρξιακή και κοινωνιολογική συνάμα… Η ‘έγερση’ του Εθνους όπως είχε οραματιστεί ο Αδαμάντιος Κοραής είναι η εμφώλευση και επιβίωση των Αρχών της Χριστιανοσύνης του 1ου μ.Χ αιώνα. Απόλυτη Καλοσύνη, Υπέρμετρη Αγνότητα, Αναπόσπαστη Ανιδιοτέλεια και Απλόχερη ΑΓΑΠΗ!!».

«Περιοδικό»: Οι ομογενείς μας είναι παραδοσιακοί άνθρωποι της ελληνικής οικογένειας. Που σημαίνει ότι στα σπίτια τους μπαίνει… τσουκάλι με ελληνικά προϊόντα. Στείλτε τους ένα μήνυμα ως γιατρός, ως άνθρωπος που γνωρίζει άριστα την διατροφή και το «ευ ζην» και τέλος ως Ελληνας.

Κωνσταντίνος Μουρούτης:
«Θα κλείσω τη μακροσκελή αυτή συνέντευξη με 2 προτροπές.
Η 1η ερχόμενη από την μακαριστή γιαγιά μου στη Βέροια που ως αγνή Πόντια μου έλεγε: ‘Γιαβρούμ. Το πιο έμορφο φαγί ήτνο αβούτο με πολλάν αγάπιν τανομένον’. Δηλαδή, το καλύτερο φαγητό είναι εκείνο που είναι με πολλή αγάπη φτιαγμένο.
Η 2η προτροπή δεν είναι ούτε αυτή δική μου… έχει εκ φερθεί από ένα Γερμανό πριν από αρκετά χρόνια για τους Ελληνες. Στο έργο του το 1872 ‘Η γέννηση της τραγωδίας’ στο 15ο κεφάλαιο ο μεγάλος Friedrich Wilchelm Nitshe είχε πει και προφητεύσει τα ακόλουθα για μας, για σας, για τους Αληθινούς Ελληνες και Ελληνίδες και με αυτά τα λόγια σας αποχαιρετώ και συνάμα δίδω την υπόσχεση να υπηρετήσω τις ανάγκες σας οπουδήποτε αν αυτό χρειαστεί: ‘Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Ελληνες. Η προσπάθεια αυτή είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότι οτιδήποτε κι αν δημιουργούσαν, φαινομενικά πρωτότυπο και άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα και ζωή στη σύγκρισή του με το ελληνικό μοντέλο, συρρικνωνόταν, κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα.
Ετσι ξανά και ξανά μια οργή ποτισμένη με μίσος ξεσπάει εναντίον των Ελλήνων, εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού έθνους, που είχε το νεύρο να ονομάσει βαρβαρικά ότι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός του. Κανένας από τους επανεμφανιζόμενους εχθρούς τους δεν είχε την τύχη να ανακαλύψει το κώνειο, με το οποίο θα μπορούσαμε μια για πάντα να απαλλαγούμε απ’ αυτούς. Ολα τα δηλητήρια του φθόνου, της ύβρεως, του μίσους έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή να διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους.
Ετσι, οι άνθρωποι συνεχίζουν να νιώθουν ντροπή και φόβο απέναντι στους Ελληνες. Βέβαια, πού και πού, κάποιος εμφανίζεται που αναγνωρίζει ακέραιη την αλήθεια, την αλήθεια που διδάσκει ότι οι Ελληνες είναι οι ηνίοχοι κάθε επερχόμενου πολιτισμού και σχεδόν πάντα τόσο τα άρματα όσο και τα άλογα των επερχόμενων πολιτισμών είναι πολύ χαμηλής ποιότητας σε σχέση με τους ηνίοχους, οι οποίοι τελικά αθλούνται οδηγώντας το άρμα στην άβυσσο, την οποία αυτοί ξεπερνούν με αχίλλειο πήδημα».

«Περιοδικό»: κ. Μουρούτη σας ευχαριστούμε πολύ.